Alimentatia corespunzatoare pentru prevenirea hemoroiziilor

Boala hemoroidala este o afectiune a carei evolutie este puternic influentata de metabolismul bolnavului. Prin urmare, este bine de stiut ca respectarea unui anumit stil de viata poate ajuta la evitarea aparitiei hemoroizilor sau, daca acestia s-au manifestat deja, poate sa impiedice dezvoltarea lor pana la etapa unei crize hemoroidale. Cele trei principii care trebuiesc urmarite cu strictete in adoptarea unui nou stil de viata sunt alimentatia, exercitiul fizic si evitarea stresului cotidian. Exercitiul fizic este absolut necesar: persoana in cauza trebuie sa intreprinda cel putin trei ore de activitati fizice pe saptamana, la intervale de doua zile. Este indicat ca inainte de varsta de patruzeci de ani, pacientul sa faca exercitii fizice in fiecare zi, timp de doua ore si ca, dupa atingerea varstei de patruzeci de ani, acest program sa se reduca la o ora in fiecare zi. Evitarea stresului cotidian este o decizie care trebuie luata, mai devreme sau mai tarziu. In general, suferindul va trece printr-o experienta traumatizanta, fie ea de natura personala sau profesionala, si abia apoi va incerca sa gaseasca o modalitate de a elimina stresul din viata de zi cu zi. Totusi, este bine de stiut ca introducerea unei perioade de relaxare in programul zilnic poate ajuta la ameliorarea simptomelor unor boli, printre care se numara si boala hemoroidala.

Dintre toate elementele mentionate mai sus, doar alimentatia are un efect direct si evident asupra hemoroizilor. In momentul in care un pacient este diagnosticat cu hemoroizi, medicul curant ii va recomanda o completa schimbare a obiceiurilor alimentare, lucru care are un singur scop: prevenirea agravarii bolii. Astfel, exista o serie de alimente pe care pacientul trebuie sa le consume din acel moment, in fiecare zi, in cantitatea specificata de medic:

  • Fibre: este cunoscut faptul ca una din principalele cauze ale aparitiei hemoroizilor este constipatia cronica. La randul ei, constipatia, fie ea acuta, fie cronica, este urmarea unei alimentatii lipsite de lichide, dar, in schimb, pline de grasimi saturate, de proteine animale si de glucide in cantitati foarte mari. De asemenea, constipatia poate fi cauzata si de o incetinire a peristaltismului intestinal, datorita unei boli sau datorita sedentarismului. Totusi, de cele mai multe ori, absenta procesului de defecatie timp de cateva zile este explicata printr-o alimentatie necorespunzatoare. Pentru a rezolva aceasta problema de sanatate, specialistii ofera urmatoarea solutie: pacientul trebuie sa ingereze o anumita cantitate de fibre. Ce sunt fibrele? Raspunsul este simplu: fibrele sunt parte integranta din cereale. Atunci cand o persoana mananca, la micul dejun, cereale integrale sau mananca, pe parcursul zilei, alimente care contin faina integrala, aportul de fibre este mai mult decat suficient pentru mentinerea unui tranzit intestinal satisfacator. Mecanismul de functionare al fibrelor este departe de a fi clarificat de catre oamenii de stiinta, dar se presupune ca ele ajuta la formarea unui bol fecal de dimensiuni adecvate, de forma cilindrica, adaptat eliminarii prin canalul rectal fara a rani peretii acestuia. 
  • Sucuri naturale de afine, mure si cirese: in general, este considerat ca boala hemoroidala are o componenta de fragilitate vasculara. Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, de boli coronariene sau care au rude ce au fost diagnosticate cu oricare dintre afectiunile mentionate mai sus sunt predispuse la dezvoltarea unor inflamatii la nivelul venelor anorectale. Exista foarte multe variante de tratament, dar singura naturala este aceea care include antociani. Acestia sunt substante chimice cu rol de fortificare a peretilor vaselor de sange si se gasesc, de cele mai multe ori, in fructe si legume de culoare rosie, cum sunt afinele, murele, ciresele, dar si tomatele. Se prefera utilizarea fructelor, sub forma de sucuri naturale sau piureuri, deoarece sunt dulci, fapt ce asigura o mai buna complianta a pacientului. 
  • Sucuri de coacaze rosii si de coacaze negre: impreuna cu o cantitate impresionanta de antociani si proantociana, coacazele contin si prostaglandine, vitamina C si saruri minerale. Intregul complex are rol de tonifiere vasculara, antiinflamator si analgezic.

0 raspunsuri:

Trimiteți un comentariu