Cum determinam sexul puilor de prepelita?

Determinarea sexului la puii de prepelita se poate face dupa cel putin 3 saptamani de zile si numai dupa aspectul exterior. Masculul prezinta pe burta un penaj cu o clara nuanta de maro iar puii de gen feminin au pe burta pene gri cu numeroase pete negre.


Avantajul separarii puilor consta in faptul ca la masculi se poate da o hrana cu proteine mai putine (15-16%) care costa mai putin. 

determinare sex, pui de prepelita
Separarea timpurie dupa aspectul exterior este permisa numai la anumiti pui. Altii se pot separa numai dupa maturizarea sexuala, adica la 38-40 zile, si se face astfel: se tine prepelita cu spatele in sus - puicuta prezinta o cloaca normala, asemanatoare cu a altor pasari, iar masculul are deasupra cloacai o vezica seminala umflata de culoare rosiatica iar daca se exercita o presiune controloata, usoara cu ajutorul degetelor aratator si mare pe vezica se va observa iesirea spermei - cremoasa si de culoare alba.

Femelele trebuie puse cel tarziu in ziua a 35-a in custile pentru depus ouale, pentru a avea timp sa se obisnuiasca inainte de a incepe sa oua. Primele femele incep sa oua dupa 38-40 zile de viata, in a 50-a zi au o rata de ouat de 50% iar la varsta de 60 de zile ating o rata de 75-80%. 

Masculii bine dezvolati se pot taia de la varsta de 45-50 zile.

0 raspunsuri:

Trimiteți un comentariu