Compozitia oului de prepelita

Ca aliment, oul reprezinta o sursa energetica slaba, de proteine perfect echilibrate si grasimi usor de digerat, fosfor si vitamine. Un ou de prepelita contine: 13.1 % proteina si 11 % grasimi (3.6 % grasimi saturate, 4.3 % grasimi mononesaturate, 1.3 % grasimi polinesaturate). Totodata, oul de prepelita are un continut ridicat de acizi grasi ca Omega-6 si Omega-3. Foarte important pentru cei cu colesterolul marit: nivelul de colesterol este de doar 12.1 – 17.8 mg/g galbenus, deci de aproape 8 ori mai putin comparativ cu oul de rata si cel de gaina.

Din punctul de vedere al compozitiei chimice, oul de prepelita este superior oului de gaină, insa se aseamana mult cu oul de rata. In ceea ce priveste anumite vitamine si minerale, oul de rata este superior oului de prepelita, si anume in: vitamina A, vitamina E, acid folic, fier, magneziu, potasiu, seleniu.

Ouale de prepelita prezinta o cantitate foarte mare de vitamina A (543UI/100g oua), o cantitate ridicata de riboflavina (0.8mg/ 100g), de vitamina B12 (1.6mg/100g,), de acid pantotenic (1.8mg/100g) si acid folic (66mcg/100g). Alte vitamine continute de oul de prepelita sunt colina (263mg/100g), vitamina K (0.3mg/100g), tiamina (0.1mcg/100g), vitamina B6 (0.2mg/100g), vitamina E (1.1mg/100g) si niacina (0.2mg/100g).

Ca si minerale, oul de prepelita contine o cantitate ridicata de seleniu (32mcg/100g), de fosfor (226mg/100g) si de fier (3.6mg/100g). Deasemenea, oul de prepelita contine in proportii destul de ridicate zinc (1.5mg/100g), sodiu (141mg) si calciu (64 mg). Oul acestei specii mai contine si potasiu (132mg/100g), cupru (0.1 mg) si mangan (0.1 mg).

Comparativ cu oul de gaina, oul de prepelita contine cu 10.12 % mai multa vitamina A, cu 35 % mai multa vitamina D, cu 12.7 % vitamina E, cu 40 % mai multă vitamina B2 (riboflavina), cu 27.3 % mai multa vitamina B9 (acid folic), cu 18.7 % mai multa vitamina B12, cu 20 % mai multa vitamina B3 (niacina), cu 30 % vitamina B6, cu 22.2 % mai mult acid pantotenic si cu cca 3.8 % mai multă colina.

Deasemenea, oul de prepelita este mai bogat cu 18.8 % in calciu, cu 50 % in fier, cu 7.7 % in magneziu, cu 19.5 % in fosfor si cu 27 % in zinc comparativ cu oul de gaina.

De retinut!
Ouale de prepelita se caracterizeaza printr-o concentratie ridicata de acizi grasi mononesaturati. pH-ul este neutru, in timp ce pH-ul oualor de gaina si de rata este mai acid. Sunt foarte bogate in vitamina A, riboflavina, vitamina B12, acid pantotenic si acid folic. Din punct de vedere nutritiv, oul de prepelita este superior oului de gaină (valoare calorica, proteica), insa se aseamană foarte mult cu oul de rata. Nivelul de colesterol cel mai mare il are oul de gaina, asemănător cu al oului de rata, in timp ce oul de prepelita contine de aproape 8 ori mai putin colesterol.

0 raspunsuri:

Trimiteți un comentariu