Descrierea prepelitelor si a oualelor de prepelita

Puii de prepelita
Puii de prepelita, odata iesiti din ou, sunt acoperiti cu puf de culoare galbui-aurie, cu dungi maro de-a lungul corpului. La eclozare, un pui de prepelita nu cantareste mai mult de 6 -7 grame, insa acestia vor creste rapid inca din primele zile de viata. Dupa 3 zile incep sa apara primele pene de zbor, iar dupa aproximativ 4 saptamani sunt complet imbracati cu pene.  Diferentierea lor pe sexe se poate face abia dupa trei saptamani: masculii au culoare cafeniu-roscat pe piept si gat, existand totusi specimene care nu respecta aceasta regula, nici chiar la maturitate (ex: specimenele albe sau brun inchis).

Masculul de prepelita
Masculul adult cantareste aproximativ 100 - 140 de grame si poate fi identificat cu usurinta dupa penele maro - roscat, care acopera pieptul, gatul si capul (asa cum s-a mentionat mai sus, nu este sigur la toate speciile). Cea mai sigura metoda de identificare, este dupa glanda cloacala (o structura bulboasa), situata deasupra orificiului anal, care secreta o substanta alba, spumoasa. Aceasta glanda poate fi si un mijloc de evaluare a performantelor de reproducere, cu cat este mai mare, cu atat masculul este mai apt de reproducere. Tinerii masculi incep sa emita sunetele binecunoscute ale cocosilor, la varsta de 5 - 6 saptamani. Odata ajunsi la maturitate, cand incep sa fecundeze, cocosii vor canta si-n timpul noptii.

Femela de prepelita
Femela adulta de prepelita, este ceva mai grea decat masculul, cantarind 120-160 grame (prepelita de oua, cel de carne avand alt standard de greutate). Coloratia corpului este asemanatoare cu a masculului, cu exceptia culorii maro roscat, pe piept si gat. Aici culoarea de fond este bej deschis, iar petele sunt mult mai inchise, spre negru. Glanda cloacala lipseste, iar dupa inceperea ouatului, cloaca este mult mai mare.

Ouale de prepelita
Ouale de prepelita se caracterizeaza printr-o mare diversitate a petelor si culorii cojii, care poate varia de la alb complet la maro complet. De obicei prezinta pete maro inchis, pe un fond bej, sau cretos albastriu. Media de greutate a unui ou, la o femela adulta, este de 10 grame, ceea ce reprezinta cam 8% din greutatea corporala. Citeste compozitia oului de prepelita accesand link-ul AICI.

0 raspunsuri:

Trimiteți un comentariu